REILUN KAUPAN KAUPUNGIT SUOMESSA

Suomessa Reilun kaupan kaupungin arvonimen ovat saaneet Tampere, Joensuu, Espoo, Pori, Riihimäki, Lohja, Helsinki, Lahti, Viitasaari, Vantaa ja Jyväskylä.

Utajärvi, Kirkkonummi ja Lempäälä ovat Reilun kaupan kuntia.

Jyväskylästä Suomen 14. Reilun kaupan kaupunki

Jyväskylän kaupunki sai 21.3.2016 Reilu kauppa ry:n myöntämän Reilun kaupan kaupunki -arvonimen. Jyväskylästä tuli Suomen neljästoista Reilun kaupan kaupunki, ja Jyväskylän myötä kolmannes suomalaisista asuu Reilun kaupan kaupungissa tai kunnassa.

Kaupunkiorganisaation saama arvonimi oli jo kolmas Reilun kaupan tunnustus Jyväskylään. Jyväskylässä eettisten hankintojen edelläkävijä on ollut Jyväskylän seurakunta, joka sai Reilun kaupan seurakunnan arvonimen jo vuonna 2010. Jyväskylän yliopisto sai Reilun kaupan korkeakoulun arvonimen loppuvuodesta 2014.

Lempäälästä kolmas kunta

Lempäälästä tuli Suomen kolmas Reilun kaupan kunta Reilun kaupan viikolla 19.10.2015.  Tampereen kaupunki haastoi naapurikuntansa mukaan reiluuteen syyskuussa, ja ensimmäisenä haasteeseen vastasi Lempäälä jo kuukauden kuluttua. Asiaa oli toki työstetty Lempäälässä jonkin aikaa ennen haastetta, joten asiat olivat hyvällä tolalla jo kun haaste vastaanotettiin.

Lempäälän kunta on jo vuosia tehnyt työtä kestävän kehityksen edistämiseksi. Kunta on allekirjoittanut Aalborgin kestävän kehityksen sitoumukset ja liittynyt kuntien energiatehokkuussopimukseen. Reilun kaupan arvonimi  on osoitus Lempäälän sitoutumisesta globaalin vastuun kantamiseen esimerkiksi hankintoja kehittämällä. Virallisissa tarjoiluissa kunta käyttää Reilun ja eettisen kaupan tuotteita. Myös monet Lempäälässä toimivat yritykset ja yhdistykset sekä Lempäälän ev.lut. seurakunta ovat lähteneet mukaan Reilun kaupan edistämiseen Lempäälässä. Yritysten valikoimista löytyy Reilun kaupan tuotteita ja yhdistykset käyttävät Reiluja tuotteita toiminnassaan. 

Uutinen arvonimestä

Vantaa vastasi haasteeseen

Helsinki ja Espoo haastoivat Vantaan kesällä 2014 tavoittelemaan Reilun kaupan kaupungin arvonimeä. Vantaa vastasi haasteen ripeästi, sillä Vantaa sai arvonimen 17.3.2015. Vantaa lähti hankkeeseen mukaan, sillä se tukee Vantaan ympäristöohjelmaa ja kestävän kehityksen arvoja.

Vantaa suosii kaikissa hankinnoissaan, myös Reilun kaupan tuotteiden hankinnoissaan, sekä kotimaisia, että eettisiä tuotteita.

Uutinen arvonimestä

Reilu Vantaa Reilun kaupan kaupunki Facebookissa

Arvonimi Lahdelle ja Viitasaarelle

- Meidän oli helppo lähteä mukaan, kun taustalla oli asiantuntevia aktiivisia nuoria ja paikallisia yrittäjiä. Reilun kaupan kaupungin arvonimi sopii Viitasaarelle, sillä arvoihimme kuuluu vastuullisuus, reiluus ja yhteisöllisyys, kuvailee kaupunginjohtaja Janne Kinnunen.

- Kaupungin strategiassa on otettu vahvasti kantaa kestävään kehitykseen ja Reilun kaupan kaupungin arvonimi oli luonteva jatko ympäristötyölle, jota Lahdessa on tehty jo pitkään. Arvonimi yhdessä lahtelaisten yritysten ja työpaikkojen tuen kanssa antaa meille hyvän pohjan pitkäjänteiseen työskentelyyn, sanoo Lahden seudun ympäristöpalvelujen kehityspäällikkö Saara Vauramo.

Uutinen arvonimestä

Helsingistä tuli Reilun kaupan kaupunki

Helsingistä tuli 21.10.2013 Suomen seitsemäs Reilun kaupan kaupunki ja samalla Helsingin yliopistosta Suomen neljäs Reilun kaupan korkeakoulu.  

- Helsingin kaupunki on viime vuosina kiinnittänyt paljon huomiota kestävään kehitykseen ja eettisiin periaatteisiin omissa hankinnoissaan. Kaupunginvaltuusto hyväksyi runsas vuosi sitten perusteellisen keskustelun jälkeen globaalin vastuun strategian. Yhtenä konkreettisena tekona strategiassa  on reilun kaupan tuotteiden käytön lisääminen sekä Reilun kaupan kaupungin arvonimen  hakeminen, kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sanoo.

- Olemme tyytyväisiä, kun saamme tämän arvonimen. Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto ovat kumppaneita. On hienoa, että voimme yhdessä edistää hyvää asiaa Reilun kaupan viikon avajaistilaisuudessa, Pajunen toteaa.

Uutinen Helsingin arvonimestä.

Kirkkonummesta tuli Suomen toinen Reilun kaupan kunta

Elokuussa 2013 Kirkkonummesta tuli Suomen toinen Reilun kaupan kunta, Utajärven jälkeen.

Päätös hakea arvonimeä tehtiin vain vuotta aiemmin ja monen tahon ripeä yhteistyö tuotti tulosta nopeasti. Niin yritykset, yhdistykset, kannatustyöryhmä ja kunta itse seisoivat yhteisen tavoitteen takana. 

-Me suomalaiset juomme paljon kahvia. Samalla kun juomme kahvia, voimme tehdä myös hyviä asioita. Voimme pitää huolen, että pienviljelijä pystyy elättämään perheensä, ympäristöä huomioidaan eikä lapsityövoimaa hyväksikäytetä. Tämä on win-win -tilanne, kertoo Kirkkonummen Reilun kaupan kannatustyöryhmän puheenjohtaja Minna Hakapää

Uutinen Kirkkonummen verkkosivuilla

Riihimäki liittyi mukaan 2012

Riihimäelle myönnettiin Reilun kaupan kaupungin arvonimi elokuussa 2012. Poliittinen päätös asiasta oli tehty jo vuonna 2009. Riihimäen kaupunki käyttää omissa tarjoiluissaan Reilun kaupan kahvia, ja jo ennen arvonimen myöntämistä kaupunki on viestinyt asukkailleen aktiivisesti Reilusta kaupasta ja kestävästä kuluttamisesta. 

Riihimäki Reilun kaupan kaupunki Facebookissa

Espoo on pääkaupunkiseudun uranuurtaja

Espoossa Reilu kauppa näkyy ja kuuluu. Vuonna 2011 Espoon kaupungin liikelaitos Espoo Cateringin toimipisteissä nautittiin 5500 kiloa Reilun kaupan banaaneja ja 8000 kiloa Reilun kaupan kahvia. Kaupunki on myös kahteen otteeseen juhlistanut Reilun kaupan kaupunki -arvonimen vuotuista merkkipäivää tarjoamalla kaikille kaupungin koululaisille ja päiväkotilapsille Reilun kaupan banaanit. Asiakaspalautteen mukaan espoolaiset ovat olleet tyytyväisiä Reilun kaupan tuotteisiin ja ne ovat tehneet hyvin kauppansa. Vuoden 2012 Reilun kaupan viikolla Espoon Sellossa järjestettiin myös ensimmäinen Reilu Espoo -festari.

Espoo Reilun kaupan kaupunki Facebookissa

Reilu Espoo -nettisivut

Lohja sai arvonimen aktiivisten asukkaiden ansiosta

Lohjalle myönnettiin Reilun kaupan kaupungin arvonimi kevällä 2010, jolloin se luovutettiin Lohjalla järjestettyjen Reilun kaupan markkinoiden yhteydessä. Lohjalla paikallinen maailmankauppa on ollut aktiivisesti mukana arvonimen eteenpäinviemisessä. 

Lohja Reilun kaupan kaupunki Facebookissa

Joensuukin on!

Joensuussa Reilu kauppa on otettu itsestään selväksi osaksi kaupungin tekemistä. Kaupunginjohtajan isännöimissä tilaisuuksissa pöydässä on Reilun kaupan kahvia, ja vuosittain vietettävän Joensuu-päivän yhteydessä reilut aamukahvit tarjotaan kaikille kaupunkilaisille. Kaupungin järjestämissä iltatilaisuuksissa tarjolla on Reilun kaupan viiniä. Joensuussa halu Reilun kaupan kaupungiksi lähti kaupunkilaisten ja valtuutettujen toiveesta. Arvonimi on herättänyt myönteistä kiinnostusta ja kaupunkilaiset, yritykset ja yhteisöt ovat ottaneet toimintatatavan omakseen!

Joensuu Reilun kaupan kaupunki Facebookissa

Reilu Joensuu -nettisivut

Pori - länsirannikon ylpeys

Pori sai Reilun kaupan kaupunki -arvonimen marraskuussa 2008 toisena kaupunkina Suomessa. Arvonimen myötä Porin kaupunki on sitoutunut esimerkiksi tarjoamaan omissa tilaisuuksissaan reilusti tuotettua kahvia ja teetä sekä tiedottamaan Reilusta kaupasta asukkailleen. Kaupunki on myös järjestänyt pääkirjaston yhteyteen infotilan, jossa on jaossa tietoa Reilun kaupan järjestelmästä. 

Pori Reilun kaupan kaupunki Facebookissa

Reilu Pori -nettisivut

Tampere ehti ensin

Tampere sai Reilun kaupan kaupunki -arvonimen ensimmäisenä Suomessa vuonna 2008. Tampereen Aterian ympäristöohjelman keskeiseksi tavoitteeksi on kirjattu Reilun kaupan- ja luomutuotteiden määrän kasvattaminen, ja kaupunki on lisännyt kestävästi tuotettujen tuotteiden käyttöä vuosittain. Tampereen kaupunki on myös tehnyt pitkäjänteistä urheiluseurayhteistyötä Ilves-naisten jalkapallojoukkueen kanssa sekä osallistunut erilaisiin tapahtumiin yhdessä paikallisten Reilun kaupan tukijoiden kanssa. Tampereelle arvonimi on kannanotto kestävän kehityksen puolesta!

Tampere Reilun kaupan kaupunki Facebookissa

Reilu Tampere -nettisivut

Utajärvi on Reilun kaupan kunta

Utajärvelle myönnettiin Reilun kaupan kunnan arvonimi ennen kuin Reilun kaupan kaupunki -kampanja oli maassamme edes virallisesti alkanut. Aktiiviset seurakuntalaiset innoittivat kuntalaiset mukaan kampanjaan saatuaan idean Iso-Britannian kampanjasta, ja Utajärvi sai Reilun kaupan kunta -arvonimen ensimmäisenä paikkakuntana Suomessa. Vuosittaisella Reilun kaupan viikolla järjestetään Reilu kauppa kahvitus kaikille kuntalaisille, ja osa kaupungin työntekijöistä on myös käyttänyt Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja työpaitoja. 

Utajärven kunnan nettisivut

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications