Koko kaupunki reiluksi

Reilun kaupan kaupunki ja Reilun kaupan kunta ovat arvonimiä niille kaupungeille ja kunnille, jotka haluavat edistää hankinnoillaan kestävää kehitystä ja reilua kauppaa. Arvonimen saamiseksi kunnat ja kaupungit sitoutuvat täyttämään Reilun kaupan kaupungin kriteerit.

Arvonimen myöntää Suomessa Reilu kauppa ry. Se myönnetään vuodeksi kerrallaan ja vuotuisissa raporteissaan kaupungin tulee näyttää konkreettisia tuloksia toiminnastaan eettisen kuluttamisen lisäämiseksi. 

Paikkakunnan seurakunnat, koulut, yhdistykset ja yritykset tekevät yhdessä työtä lisätäkseen Reilun kaupan tuotteiden tunnettavuutta sekä tuotteiden myynnistä kehitysmaihin kanavoituvien hyötyjen kasvua. Lähtökohtana on myös kasvattaa tietoisuutta julkisten hankintojen eettisyydestä laajammin.

Kaikki alkoi pienestä Garstangin kaupungista

Idea Reilun kaupan kaupungeista on lähtöisin Isosta-Britanniasta, jossa kampanja sai alkunsa 1990-luvun loppupuolella. Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin paikalliset vapaaehtoiset kehittelivät pienessä Garstangin kaupungissa ajatusta julkisen sektorin toimijoista, jotka pystyisivät tukemaan myös kehitysmaiden heikossa asemassa olevia ihmisiä. Tuloksena oli ajatus Reilun kaupan kaupunki -arvonimestä. 

Garstangille myönnettiin arvonimi vuonna 1999, jonka jälkeen ajatus eettisemmistä kaupungeista on levinnyt Iso-Britannian ja Euroopan kautta koko maailmaan. Tällä hetkellä reilun kaupan kaupunkeja on niin Euroopassa, USA:ssa, Kanadassa kuin Australiassakin. Vuoden 2011 keväällä Japanin Kumamotosta tuli ensimmäinen Aasialainen Reilun kaupan kaupunki.

Lue lisää toiminnasta maailman ensimmäisessä Reilun kaupan kaupungissa Garstangissa. 

Reilun kaupan tuotteiden käyttö viestii kaupungin kestävistä arvoista myös ulospäin

Kunnat ja kaupungit tekevät päivittäin julkisia hankintoja asukkaidensa verovaroilla. Kehitysmaista Suomeen tuotavien tuotteiden osuus on kasvanut myös julkisissa hankinnoissa jatkuvasti, ja tämä lisää hankintoihin liittyviä eettisiä riskejä. Suomalaisista lähes 80 prosenttia katsoo ettei verovaroin tulisi hankkia tuotteita, joiden tuotannossa on käytetty lapsityövoimaa tai loukattu muulla tavoin työntekijöiden oikeuksia. 

Reilu kauppa tarjoaa kaupungeille vaihtoehdon, joka vastaa asukkaiden odotuksia. Kehitysmaiden viljelijät saavat Reilun kaupan tuotteista kestävän tuotannon kattavan korvauksen, jonka päälle maksetaan koko yhteisön kehittämiseen tarkoitettua Reilun kaupan lisää. Myös suurtilojen työntekijöiden oikeudet ja palkkaus otetaan Reilun kaupan järjestelmässä huomioon. 

Lue lisää Reilusta kaupasta ja sen hyödyistä.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications