Reilun kaupan kaupungeissa Reilu kauppa huomioidaan sekä arjessa että juhlassa, mutta erityisesti Reilun kaupan viikolla lokakuussa. Säilyttääkseen arvonimen, kaupungin tulee täyttää Reilun kaupan kaupungin kriteerit, ja sen voi tehdä monella hauskalla ja helpolla tavalla. 

Kuinka kaupunki/kunta käyttää Reilun kaupan tuotteita?
 • Joensuun kaupungin Ravintolapalvelut osallistuivat Reilun kaupan viikkoon. Joensuulaisissa päiväkodeissa ja laitoksissa oli tarjolla Reilun kaupan tuotteita: aamupalaa piristää kahvi, tee ja tuoremehu. Välipalalla on tarjolla Reilun kaupan banaaneja. Henkilöstöravintoloiden kahvituksissa on käytössä Reilu kauppa -sertifioitu kahvi, tee ja hunaja.
 • Jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan Espoo Catering tarjosi kampanjaviikolla kaikissa kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa Reilun kaupan banaanit lounaan jälkiruoaksi.
 • Helsinki juhlistaa Reilun kaupan kaupunki -arvonimeä perinteikkäällä Helsinki-päivän kahvituksella. Palmia catering tarjoilee juhlapäivän aamuna kaupunkilaisille Reilun kaupan kahvia kaupungintalon sisäpihalla. Helsinki-päivänä ohjelmaa on aamusta iltaan, keskustasta kaupunginosiin.
 • Joensuu järjesti yhteistyössä Alkon kanssa Eettiset viinit -kurssin Joensuun kaupungin henkilöstölle ja yhteistyötahojen edustajille. Kurssin järjestämisen tavoitteena oli, että juhlissa ja edustustilaisuuksissa on entistä useammin käytössä Reilu kauppa -sertifioituja viinejä. Kurssille osallistui 17 henkilöä.

Kuinka Reilun kaupan tuotteita käytetään?
 • Lohjan seurakunnassa Reilun kaupan kahvin kulutus on neljässä vuodessa kymmenkertaistunut, sillä paikallisen paahtimon Reilun kaupan kahvi on osoittautunut seurakuntalaisten keskuudessa niin suosituksi. Meillä on käynyt vieraita muistakin seurakunnista ja he ovat pitäneet tästä kahvista niin kovasti, että heidänkin seurakunnissaan on siirrytty juomaan samaa kahvia, kertoo Lohjan seurakunnan pääemäntä Jaana Harinko-Sandell.
Kuinka kaupunki/kunta viestii?
 • Reilusta kaupasta tiedottaminen kaupunkilaisille on oleellisen tärkeää, jotta kaupunkilaiset tietävät että asuvat Reilun kaupan kaupungissa. Joensuun kaupungin kuukausittain lähettämissä Tervetuloa Joensuuhun -kirjeessä mainitaan, että Joensuu on Reilun kaupan kaupunki. Reilun kaupan viikolla näihin kirjeisiin sujautettiin myös Reilun kaupan kaakaon tai kahvin näytepussi.
 • Porin Reilun kaupan kaupunki -arvonimen 5-vuotispäivän kunniaksi järjestettiin kaikille avoin Reiluus-teemainen nukketeatteriesitys Porin kirjastolla. Esitys kiersi myös päiväkoteja, ja se esitettiin yhteensä 42 kertaa tavoittaen n. 1600 katsojaa.
 • Porin kaupungin alakouluille hankittiin 40 kpl Reilun kaupan jalkapalloja ja Reilun kaupan futisturnaukseen osallistuneiden koulujen opettajia informoitiin Porin kaupungin Reilun kaupan kaupunki -toiminnasta ja mahdollisuuksista vaikuttaa reiluin urheilupallohankinnoin.
 • Kirkkonummen kunta tiedottaa Reilun kaupan kaupunki -hankkeen yhteistyökumppaneita sähköisen uutiskirjeen välityksellä. Kirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita kokouksista, tapahtumista ja tempauksista.

Kuinka Reilua kauppaa voi tuoda esille tapahtumissa?
 • Espoon Rantamaratonin järjestäjät vaihtoivat juoksijoille jaettavat banaanit reiluiksi ja tapahtumaan osallistui banaaniasuisia vapaaehtoisia. Reilun kaupan kaupunki lahjoitti arvontapalkintoja ja tuotenäytteitä 80 tapahtuman vapaaehtoiselle ja sai näkyvyyttä tapahtumatiedotuksessa.
 • Tampereen Ilves ry/naiset jatkoivat osaltaan Reilun kaupan edistämistä omassa toiminnassaan ja yhteistyötä paikallisten reilun kaupan toimijoiden kanssa. Joukkue viestii asiasta niin tapahtumapaikoilla kuin pelipaidoissaankin. Reilun kaupan kahvia juotiin niin peleissä kuin muissakin tapahtumissa.
 • Joensuu Areenalla lokakuussa järjestetyssä ikäihmisten terveyspäivässä oli Reilu kahvitauko tapahtuman 1400 osallistujalle. Kahvituksesta vastasi tapahtuman järjestäjien tilauksesta Karelian Martat ry.
 • Reilun kaupan viikolle osuneena ennakkovaalipäivänä Utajärven kunta tarjosi kaikille kirjastossa kävijöille ja äänestäjille Reilun kaupan vaalikahvit.

Esimerkkinä muille

Uusia kaupunkeja voi haastaa mukaan Reilun kaupan kaupunki -kampanjaan joko yksin tai suuremmalla kokoonpanolla.

 • Helsinki ja Espoo haastoivat Vantaan kesällä 2014 tavoittelemaan Reilun kaupan kaupungin arvonimeä. Vantaa sai arvonimen maaliskuussa 2015. Tällä hetkellä Vantaan Reilun kaupan kaupunki -hankkeessa on mukana yli 20 vantaalaista kahvilaa ja ravintolaa sekä yli 50 työpaikkaa ja yritystä.
 • Riikka Leppänen puolestaan sai kotikaupunkinsa Viitasaaren reiluksi melkein yksin. Hän kannusti mukaan ensin kahvilat ja työpaikat. Kriteerit vaativat Viitasaaren kokoisessa kaupungissa mukaan vähintään kolme kahvilaa ja kymmenen työpaikkaa ja yhdistystä. Kun seurakuntakin lähti mukaan, suurin osa kriteereistä täyttyi. Valtuuston myönteinen päätös saatiin vajaa puoli vuotta kampanjoinnin aloituksesta.
 • Tampereen pormestari haastoi Tampereen seutukunnat tavoittelemaan Reilun kaupan arvonimeä. Lempäälä vastasi haasteeseen ensimmäisenä.

Julkaisujärjestelmä : Mediasignal Communications